Aardappelbloed

In de live-documentaire ‘Aardappelbloed’ schrijft Emma met woord en beeld een brief aan Zaire, haar Surinaamse bet-bet-overgrootmoeder. Zaire werd tot slaaf gemaakt op plantage Mon Souci aan de Commewijnerivier. Heeft Emma recht op de grond waar Zaire’s navelstreng is begraven? In haar zoektocht of ze juridisch en/of moreel recht heeft op de plantage, trekt ze met de camera in de hand door het binnenland, over wateren en oude plantages met namen als Einde Rust en La Révolution.

Tijdens haar reis wordt ze geconfronteerd met een slavernijverleden waar ze tot dusver weinig vanaf wist. Maar is het niet ook al zo lang geleden? Of..? Al mijmerend over de Surinamerivier, vraagt ze zich af hoe Surinaams ze zelf eigenlijk (nog) is. In Aardappelbloed neemt Emma je live mee naar Mama Sranang en hoor je haar gedachten terwijl ze die reis beleeft. Het geheel wordt ondersteund door de klanken van een contrabas.

Aardappelbloed is het vervolg van ‘mijn land, mi gron’ een korte documentaire die Emma maakte voor Vranckx en de Nomaden. Deze was in december 2018 te zien op Canvas. Een ingekorte live-versie was al eerder op de planken te zien: op het Roots Festival in Amsterdam, Welcome to the Village festival in Leeuwarden en in de Melkweg in Amsterdam. Op 17 mei is de try-out van Aardappelbloed in Antwerpen te zien als afsluiter van een twee-wekelijkse residentie in Het Bos samen met bassist Sebas van Olst.

Aardappelbloed gaat deze zomer in premiere op Oerol festival samen met de contrabassist/ singer-songwriter Nana Adjoa. Afgelopen september won Emma tijdens het Theaterfestival de Roel Verniersprijs, om de live-documentaire verder uit te werken. De Belgische premiere zal daarom op het Theaterfestival in Gent te zien zijn. Daarnaast werkt ze samen met de Impact Makers om er een impactcampagne aan te verbinden die de bewustwording over onze gedeelde geschiedenis nog verder moet aanwakkeren. De idee is om aan de voorstelling een podcast serie te koppelen voor nog meer verdieping en om dit in Belgie nog verder uit te werken samen met andere woord- en beeldkunstenaars.