Mijn Land, mi gron

In de korte docu-voorstelling ‘mijn landmi gron‘ schrijft Emma met woord en beeld een brief aan Zaire, haar bet-bet-overgrootmoeder. Het begon met de vraag of Emma (juridisch en moreel) recht heeft op de plantagegrond waar Zaire’s navelstreng begraven ligt, waar ze gratis werkkracht heeft geleverd. Het werd een verhaal van een verzwegen geschiedenis die achter Zaire schuilt. Zo neemt Emma je live op het podium mee op reis door het binnenland van Suriname, hoor je haar gedachten terwijl ze die reis beleeft en het geheel wordt live ondersteund door de klanken van een contrabas.

De documentaire zal op 1 december verschijnen op Canvas, bij Vranckx. In 2019 zal de docu-voorstelling met dank aan de Roel Verniersprijs die ik in september 2018 mocht ontvangen, uitgebreid worden onder de titel ‘Aardappelbloed’. Deze zal in september te zien zijn op het Theaterfestival in Gent.

Agenda

  •  2 juli opening Roots Festival – Pakhuis de Zwijger, Amsterdam
  • 6 juli Roots Festival – Studio K, Amsterdam
  • 22 juli Welcome to the Village Festival – Leeuwarden
  • 1 december tv-uitzending Vranckx, Canvas 20.00uur – Brussel
  • 20 december de Melkweg -Amsterdam

 

Credits:
camera, montage en regie: Emma Lesuis
2e camera: Sander Coumou
droneshots: Fabian Vas
animatie: Bas Mooij
color grading: Ruben Hamelink

muziek: Sebas van Olst en Chris Hamilton
research: Lieve Sonderen
coach: Martijn Blekendaal, Raul Balai

met dank aan: Stichting Democratie en Media, Vlaams-Nederlands Journalistenbeurs