Schaamteloos Schoon/ Beautysalons in Burundi

Een tentoonstelling met foto’s, film en literaire teksten in de sfeer van een kleurrijk Burundees kapsalon.

Burundi ademt schoonheid. Niet alleen door de exotische natuurpracht, maar ook door de uiterlijke schoonheid die gecreëerd wordt in de talrijke kapsalons wijdverspreid over het hele land. Die vrouwelijke schoonheidscultuur is het thema van een nieuwe, interactieve expositie georganiseerd door Astrid Haerens en Emma Lesuis, jonge woordkunstenaars en beeldenmakers.

Schoonheid tussen het stof van de straat

Een jaar lang woonde Astrid Haerens in Bujumbura, de hoofdstad van Burundi. Van deBuren kreeg ze de kans om afgelopen zomer terug te reizen naar dit prachtige land met zijn haast vergeten stukje Belgische geschiedenis. Met camera, pen en papier, wat naïeve nieuwsgierigheid en een duwtje van ‘Dieu’ trok ze met Emma Lesuis het hele land door en traden ze binnen in de wijde, nogal geheimzinnige wereld van de Burundese kapsalons. Eind april organiseren ze in het Brusselse kunstencentrum Recyclart een expositie met foto’s, film en tekst.

Wat is de waarde van schoonheid? Hoe belangrijk is de maatschappelijke rol van de salons in dit land? Doorheen het onderzoek wordt Astrid geconfronteerd met het grote belang van het Burundese lichaam, dat dient als krachtig middel van schoonheid, als een pronkstuk, als een steeds transformerend eigendom om trots op te zijn.

Astrid: “De schaamteloosheid waarmee vrouwen met hun schoonheid bezig zijn en deze naar buiten brengen en het vuur waarmee ze over hun eigen schoonheid praten doen nadenken over onze westerse blik op het onderwerp. In de tentoonstelling presenteren we foto’s, film en tekst. We willen informatie, ervaringen en impressies delen, hopend op een verfrissende, positieve ontmoeting tussen beide verschillende en tegelijk zo nabije werelden.”

“Door de nakende verkiezingen in Burundi verwachten wij meer (negatieve) berichtgeving over het land. In dat kader willen wij ook een tegenbeeld schetsen van het dagelijks leven, de mens achter het nieuws, geconcentreerd op zijn intrigerende schoonheidscultuur”.

Astrid Haerens (°1989) groeide op in het Belgische Zwevegem. Ze studeerde Woordkunst in Antwerpen en kwam via Bujumbura in Brussel terecht waar ze theater maakt, schrijft en doceert.

Emma Lesuis (°1988) rondde in 2014 haar Master Woordkunst af in Antwerpen. Als afstudeerproject maakte ze de documentairevoorstelling: I AM COLOURED (Until I Open My Mouth). Ze werd door de taal naar Zuid-Afrika gevoerd, bezocht het dorp Orania waar enkel witmense mogen wonen en liet zich onderdompelen tussen die bruinmense op een wijnboerderij. In oktober was haar reportage Op die plaas op Canvas te zien bij Vranckx.

Lees meer

Trailer Schaamteloos Schoon NL-FR